Uncategorised

Proprioceptie

Proprioceptie
Proprioceptie is het waarnemen en beseffen, waar en hoe, van een organisme (lichaam,ledematen, gewrichten, spieren en pezen) zich in de directe omgeving bevindt, en het vermogen hoe het lichaam bewust en onbewust (reflex), aan dit waar en hoe, aan te passen.
Positioneren, aanpassen. ademen, hoofd schouders armen, handen, benen, voeten, vingers, tenen, zitten, liggen, bewegen, buigen, strekken, drukken balanceren, vallen staan, lopen, rennen, trappen, knijpen, missen, botsen, stoppen, reiken, pakken, loslaten, spannen, slaan, ontspannen vermoeien, buiten adem.

Waarnemingen uit de omgeving worden door de zintuigcellen via de sensorische zenuwen naar het centraal zenuwstelsel (CZS) geleid. Als antwoord gaat van het CZS via motorische zenuwen een bevel uit naar de spieren. Voor controle en regeling van het antwoord van de spier gaat via sensibele zenuwen een terugkoppeling over de positie van de spier en omliggende onderdelen van het bewegingsapparaat naar het CZS (proprioceptieve prikkels).

Om onderscheid te maken tussen sensibiliteit op externe en interne prikkels wordt gesproken van exteroceptieve en proprioceptieve sensibiliteit.

smaakzin

De zintuiglijke waarneming of verwerking van smaak signalen vindt plaats via duizenden smaakorganen ook wel papillen of smaakknoppen genoemd, op de tong en achter in de mondholte.
Die 'smaakorganen' gaan een chemische reactie aan met de stoffen van vloeistoffen en vast voedsel in de mond. Deze chemische reactie wordt omgezet in signalen die naar drie van de twaalf hersenzenuwen gestuurde worden en vertaald worden in smaakwaarnemingen.
De smaakorganen nemen vijf basis smaken waar:Zoet, zuur, zout, bitter en umami.
Verantwoordelijk voor de smaak zijn zijn behalve het smaakorgaan, geur en de zenuwen die pijn, warmte en textuur waarnemen.

Ontdekking neurotransmitter

In 1921 ontdekte een Oostenrijkse wetenschapper genaamd Otto Loewi de eerste neurotransmitter. In zijn experiment gebruikte hij twee kikkerharten. Eén hart (hart #1) was nog steeds verbonden met de nervus vagus. Hart #1 werd in een kamer geplaatst die gevuld was met zout. Deze kamer was verbonden met een tweede kamer die hart #2 bevatte. Vloeistof uit kamer #1 mocht in kamer #2 stromen. Elektrische stimulatie van de nervus vagus (die aan het hart #1 was bevestigd) zorgde ervoor dat het hart #1 vertraagde. Loewi merkte ook op dat na een vertraging het hart #2 ook vertraagde. Uit dit experiment veronderstelde Loewi dat elektrische stimulatie van de nervus vagus een chemische stof vrijmaakte in de vloeistof van kamer #1 die in kamer #2 stroomde. Hij noemde deze chemische stof "Vagusstoff". We kennen deze chemische stof nu als de neurotransmitter die acetylcholine wordt genoemd.

Klanken

Klanken:
Geluid of klank wordt gedefinieerd als trillingen die zich door de lucht,vloeistof of vaste stof verplaatsen en wanneer ze het oor van een persoon of dier bereiken ervaren worden als hoorbaar of een auditieve sensatie.
In de natuurkunde is geluid een trilling die zich voortplant als een golf door een medium zoals een gas, vloeistof of vaste stof. Wanneer een dergelijk medium niet aanwezig is zoals een luchtledige of in de ruimte van ons zonnenstelsel kan geluid zich niet voorplaatsen en dus ook niet gehoord worden. De oerknal heet dus ten onrechte knal, want er was nog geen lucht, water of vaste stof waardoor het geluid van een knal zich had kunnen verplaatsen.

Geluid wordt gemeten door: Amplitude: Geeft de luidheid van het geluid aan, gemeten in decibel (dB). Frequentie: Geeft de toonhoogte van het geluid aan, gemeten in Hertz (Hz). Duur: De tijdsduur dat het geluid duurt. Golfvorm: De vorm van de geluidsgolf, die kan worden gevisualiseerd met behulp van een oscilloscoop.

Zowel ultrasone(boven de 20.000 Herz) als infrasone golven; (Onder de 20 Herz) vallen buiten het bereik van het menselijk gehoor.
Infrageluid kan zeer grote afstanden afleggen. Een aparaat dat infrageluid waarneemt, hoort een aardbeving aan de andere kant van de aarde. Olifanten, Walvissen, Giraffen en Duiven nemen infrageluid waar en gebruiken dit om over grote afstanden met elkaar te communiceren of om naderend stormen waar te nemen.
Ultrasone geluiden tot 100.000 kunnen waargenomen worden door vleermuizen, honden, dolfijnen, katten en egels. Deze geluiden worden gebruikt voor de jacht of voor plaatsbepaling.

Via het meten van ultrasone geluiden kunnen echo's gebruikt worden bij bijvoorbeeld prenatale diagnostiek, afstandmetingen worden verricht en materiaal worden getest op beschadigingen en scheuren. Daarnaast kan ultrasoon gebruikt worden voor het reinigen van voorwerpen en het vergruizen van ooglenzen bij staaroperaties.
Via het meten van infrageluiden kan het geluid van aardbevingen, naderende vulkaanuitbarstingen of tsunamis waargenomen worden. Infrageluiden worden gebruikt om het gedag van diersoorten zoals olifanten en walvissen te bestuderen.Militairen gebruiken het meten van infrasoon geluid om explosie op gorte afstanden waar te nemen. In de bouw gebruikt men met metingen van infrageluid de integriteit van grote gebouwen en bruggen.

Er is een breed scala van klanken of geluiden die wij mensen waar kunnen nemen: klanken omvatten, het lawaai van het dagelijks leven, kinder-mannen-,vrouwenstemmen, diergeluiden, wind, regen, kabbelen golven, mechanisch, ultrasoon, hoog, laag, hard zacht, muziek, harmonieus, vals, etc.

reuk


Het waarnemen van geuren is verbonden met emoties, herinneringen en smaak. Geuren en smaak, worden via het neus epitheel, de bulbus olfactorius, een zenuwknoop voorin de hersenen verwerkt en getransporteerd naar het limbisch systeem met de amygdala en de hippocampus die verwant zijn met emoties en herinneringen.