Serotonine

serotonine Serotonine (5-hydroxytryptamine, 5-HT) is een hormoon, boodschapper en transmitter tussen de neuronen dat voor komt bij mensen, dieren en planten.
Nadat serotonine in de zenuwcel is gemaakt wordt het opgeslagen in blaasjes aan het uiteinde van de zenuwcel. Na een zenuwimpuls komt de serotonine vrij in de synapsspleet tussen twee zenuwcellen. daar gaat de serotonine een interactie aan met verschillende postsynaptische receptoren.
De interacties akties van Serotonine of 5-HT worden gekenmerkt door drie belangrijke mechanismen, diffusie, metabolisme en heropname.
De opslag van serotoninein de synapsen van verschillende zenuwcellen kan geblokkeerd of bevorderd worden evenals het vrijkomen van serotonine in de synapsspleet. In de synapsspleet kan serotoninee en interactie aangaan met sommige receptoren en door andere receptoren juist tot een verminderde actie gebracht worden. Wanneer serotonine geen interactie aan gaat kan het opnieuw door het neuron (zenuwcel) geabsorbeerd worden of voor een gedeelte niet geabsorbeerd. Het niet geabsorbeerde gedeelte

Doordat Serotonine controle uitoefent over eetlust, slaap, geheugen, lichaamstemperatuur, stemming, seksualiteit, waarneming, hart en bloedvaten, de beweeglijkheid van het maag-darmkanaal, spierspanning en klier regulatie, wordt serotonine breed ingezet in de behandeling van onrust, depressie, slaapproblemen, obsessieve compulsieve stoornissen, schizofrenie, beroerte, vetzucht, pijn, hoge bloeddruk, stoornissen in de bloedsomloop, migraine en misselijkheid.