Cocaïne

Wat is cocaïne?

Cocaïne (cocaïnehydrochloride), cocaïnehydrochloride is een krachtig verslavend stimulerend, bitter smakend poeder.
Cocaïne wordt gemaakt wordt door de cocaïne te scheiden van de gedroogde bladeren van de cocaplant. uit Bolivia, door deze al roerend op te lossen met kalk, water en petroleum en vervolgens te extraheren met zwavelzuur.
Het drogen van cocabladeren


Albert Niemann, promoveerde in 1860 aan de universiteit van Göttingen in Duitsland, op het isoleren en purificeren van cocaïne uit de cocabladeren. Hij beschreef alle noodzakelijke stappen om cocaïne te isoleren.Hij overleed 1 jaar later aan de gevolgen van het door hem gesynthetiseerde mosterdgas.
Cocaïne ziet eruit als een fijn wit kristal poeder. Het is zelden in zuivere vorm te koop. Dealers mengen(versnijden) het vaak met maïzena, talkpoeder, of bloem om de winst te verhogen. cocaïne wordt ook gemengd met andere drugs, zoals het stimulerend middel amfetamine.

Gebruik

Een lijntje of een sleutelpunt van het poeder wordt door de gebruiker gesnoven. De gebruiker voelt zich na gebruik 30 tot 60 minuten energiek en euforisch. Hierna volgt vaak een herhaling van gebruik. Op een avond varieert dit van een kwart tot een halve gram.

1 op de 20 Nederlanders heeft wel eens cocaïne gebruikt. Dat zijn 580.000 Nederlanders.(CBS).
1 op de 50 Nederlanders heeft afgelopen jaar wel eens cocaïne gebruikt. Dat zijn 170.000 Nederlanders.(CBS)
1 op de 30 Nederlanders tussen 15 en 35 jaar heeft wel eens cocaïne gebruikt. Dat zijn 120.000 jong volwassenen.(CBS) 70.000 Nederlanders gebruiken regelmatig cocaïne. een lijntje cocaïne gebruiken

De prijs

1 gram cocaïne kost volgens website van Jellinek in 2019 €40,- tot €70,-.

Opiumwet

Volgens de opiumwet is het verhandelen, gebruiken en bezitten van cocaïne strafbaar. Echter het is toegestaan een halve gram voor eigen gebruik in bezit te hebben.

Geschiedenis:

Cocabladeren worden vanwege de energie verhogende werking, al sinds mensenheugenis door de inheemse bevolking van Ecuador Peru en Bolivia gekauwd in een prop die tussen tandvlees en de wang wordt vastgehouden. Men voegt een beetje alkalische (ontzurende) stof toe, zoals gemalen schelpen of as. Het vrijkomende sap wordt opgezogen. Het sap wordt langzaam geabsorbeerd door het slijmvlies van de wang en ingeslikt. Deze manier van gebruiken heeft ongeveer dezelfde werking als het snuiven van cocaïne.
Eind negentiende en begin twintigste was cocaïne even gemakkelijk verkrijgbaar als koffie. De handel1885-10-21 advertentie cocaïne tegen zeeziekte, Nieuwe Amsterdamse Courant. was legaal en kleurrijke advertenties prezen het poeder aan als wondermiddel ‘voor al uw kwalen’. Maar gaandeweg werd duidelijk dat cocaïne verslavend was. In 1914 werd het in de Verenigde Staten een verboden middel. Nederland liet niet lang op zich wachten. Na de ondertekening van een aantal drugsverdragen hobbelde Nederland in 1928 achter Amerika aan. De opiumwet werd ingevoerd en het niet-medisch gebruik van cocaïne werd verboden.

Na gebruik van cocaïne zijn er geen fysieke onttrekkingsverschijnselen zoals bijvoorbeeld bij heroïne.

kun je zien dat iemand cocaïne gebruikt?

Iemand die cocaïne gebruikt heeft de neiging dit te verbergen. Het kan zijn dat hij of zij voor korte tijd uit het zicht verdwijtn en terugkeert in een totaal andere stemming.

 • - Resten van wit poeder bij de neusgaten
 • - Opvallend energiek,opgewekt, meer zelfvertrouwen en spraakzaam
 • - Sneller opgefokt.
 • - Grotere pupillen
 • - Minder eetlust, kortere nachtrust
 • - Vaker een loopneus en neusbloeding.
 • - Vermoeid, uitgeblust depressief

Mogelijke bijwerkingen

 • - Hartkloppingen en andere hartklachten
 • - Snel ademen.
 • - Onrust, angstig, opgefokt.
 • - psychische effecten treden op na lang hevig gebruik ook bij kleine hoeveelheden.
 • - Bij hogere dosis en frequent gebruik: geen zin in seks, impotentie
 • - Verminderde ongesteldheid (door vernauwde bloedvaten in het baarmoederslijmvlies).
 • - Na afloop vermoeid, uitgeblust depressie en slaapstoornissen.

Vraagtekens bij de oorlog tegen cocaïne

Cocaïne is een illegale drug. Dat is de reden dat de handel in cocaïne in handen is van concurrerende misdaadorganisaties die elkaar op leven en dood bevechten Alleen in Mexico werden tussen 2007 en 2016 195.000 personen vermoord in relatie tot handel in drugs, met name cocaïne. Er is geen enkel zicht op dat deze oorlog ooit gewonnen zal worden door de Mexicaanse overheid.
Naast doden ten gevolge van moord zijn er ook doden te betreuren door het gebruik zelf. In Nederland zijn dat ongeveer 8 doden per jaar. In Nederland is het geschatte aantal doden tgv van verkeerd medicijngebruik 1200. Al deze cijfers in gedachte houdend is duidelijk dat het gebruik van cocaïne weliswaar niet zonder risico is maar dan praten we ook over een illegaal middel. Tegelijkertijd valt de schade van cocaïne in het niet bij de schade die veroorzaakt wordt door legale medicijnen.
Ook in Nederland wordt een vergeefse oorlog tegen drugs gevoerd. Gelukkig heeft dat tot nu toe niet geleid tot Zuid-Amerikaanse toestanden. Echter ook in Nederland zien we een verharding en toename van de drugscriminaliteit die zorgelijk te noemen is. Daarnaast zien we geen afname van het aantal gebruikers van illegale middelen.

Gezien de zeer hoge maatschappelijke kosten van de strijd tegen drugs. Gezien sterke afname maatschappelijke kosten van alcohol gerelateerde criminaliteit in de V.S. nadat alcohol van de lijst verboden middelen werd gehaald, is de vraag gerechtigd of het niet beter is. drugs te reguleren door ze van de lijst verboden middelen te halen

Literatuur

websites:

cocaïne: wikipedia
Hoe gebruik je cocablad?
Nationale Drugs monitor 2014
website van Jellinek