Colofon

politieke partijen tegen legalisatie van drugs

VVD(volkspartij voor vrijheid en democratie
Mensen zijn vooral zelf verantwoordelijk voor hun eigen gezondheid. Wij willen niet dat de overheid alles wat slecht is voor mensen maar moet verbieden. Het gedoogbeleid voor softdrugs past daar goed bij.
Terwijl de verkoop van cannabis aan de voordeur wordt gedoogd, is de inkoop daarvan nu illegaal. De VVD wil van die vreemde situatie af en het beleid rond softdrugs slimmer reguleren. Het is tijd om het gehele domein van en rondom softdrugs opnieuw in te richten. Het kabinet organiseert daarom een experiment met gereguleerde wietteelt.
Heel mooi dat de VVD wil experimenteren met gereguleerde wietteelt.
Alle overige drugs wil de VVD aanpakken. Nergens wordt duidelijk gemaakt hoe.

De rest van het verkiezingsprogramma over drugs van 2017 is niet erg indrukwekkend. De VVD wil waar nodig agenten vrij te maken om synthetische drugs hennepteelt en gedumpt chemisch (drugs)afval effectief aanpakken. De VVD noemt in haar verkiezingsprogramma van 2017 verder georganiseerde en drugsgerelateerde criminaliteit in Brabant, te willen aanpakken.Verder willen zij informeren over alcohol, tabak en drugs. Drank- en drugsrijders horen achter de tralies

CDA(christen democratisch appèl
Het CDA is tegen het opheffen van het verbod van softdrugs. "Het CDA is tegen legalisering van softdrugs. We moeten niet doen alsof drugs veilig zijn, maar juist voorkomen dat mensen drugs gaan gebruiken".
Het CDA wil dat er in Nederland een speciale anti-drugsorganisatie komt. Fractievoorzitter Heerma zegt in De Telegraaf van 5 september 2019, dat zo'n eenheid hard nodig is, omdat Nederland aan het afglijden is naar een narcostaat.
Hoe anders kijkt het CDA aan tegen het wettelijk toegestane alcohol en roken van tabak: Het gebruik van alcohol onder jongeren is hoog. Het CDA is geen voorstander van het verbieden van zaken, noch van een zeer harde aanpak. Juist dan zien jongeren zich uitgedaagd om tot gebruik over te gaan. Wij kiezen voor een aanpak, waarbij wij hen serieus nemen en zelf verantwoordelijkheid laten dragen (in combinatie met hun ouders). Dit betekent investeren in voorlichting en in samenspraak met scholen aansluiten op acties vanuit de horeca.
Verder zegt het CDA in een toelichting: Omdat het overgrote deel van de in Nederland geproduceerde softdrugs bestemd is voor de export, biedt legalisering geen enkele oplossing. Ook hier meet het CDA wanneer dit afgezet wordt tegen hoe het CDA omgaat met de export van alcohol en de facilitering van de winsten van grote tabaksfabrikanten. Heineken adverteert trots op zijn dat er dagelijks wereldwijd een miljoen flesjes gedronken worden. Bavaria minstens even trots zegt op zijn site dat 2/3 van de jaarlijkse productie: meer dan 7 miljoen hectoliter bier, bestemd is voor export naar ruim 130 landen. Daar hoor je het CDA niet over. Bekend is dat BAT een gigant in de tabaksindustrie met merken zoals Pall Mall, Lucky Strike en Camel jaarlijks via Nederland zijn winsten wegsluist die het in meer dan 200 landen maakt. Daar hoor je het CDA niet over.

Het standpunt van het CDA beargumenteert dat legalisering van in dit geval soft drugs alleen leidt alleen tot een sterkere vermenging van boven- en onderwereld en een verdere normalisering van het drugsgebruik. Harddrugs en softdrugs worden al vele jaren bestreden. In de vS met veel middelen: de zogenaamde "war on drugs". In Nederland wellicht met minder middelen maar vergis u niet ook in Nederland wordt jaarlijks bijna 10 miljard uitgegeven aan de bestrijding van drugs. Het resultaat tot nu toe. Het lukt bij lange na niet en de vermenging van boven en onderwereld is alleen toegenomen. Iedereen die niet onder een steen geleefd heeft kent de berichten van bedreigde burgemeesters, corrupte politieambtenaren en de liquidatie onlangs van een gerespecteerd advocaat.
Daarom zegt het CDA een terugdringing van het aantal coffeeshops, te beginnen in de buurt van scholen. Uiteindelijk willen wij toe naar het sluiten van alle coffeeshops. Alleen op die manier kunnen we de drugshandel een halt toeroepen.
Ook hier klopt de redenering van het CDA niet. Nergens in Europa en ook niet in de VS is het gelukt met een repressief beleid de drugshandel een halt toe te roepen. Wel was Nederland met zijn gedoogbeleid veel succesvoller in het beperken van aantal gebruikers van cannabis.

PVV, Partij voor de Vrijheid
In het PVV verkiezingsprogramma 2021 komt het woord drugs 2 keer voor. Men is voor een harde aanpak van drugscriminaliteit. Uit uitspraken van PVV politici valt af te leiden dat men cannabis gebruik ook niet wil reguleren..

websites:
Standpunt CDA: Drank en drugs
CDA wil speciale eenheid tegen 'narcostaat'
frequently asked questions about Heineken
Over bavaria
Hardere hand fiscus treft tabaksconcern BAT
Ondermijning
http://politiek.blog.nl/binnenlandse-politiek/2014/10/22/wat-willen-de-partijen-met-drugs wat willen de partijen met drugs
Statements politiek partijen over legalisering cannabis

Literatuur Jan Antonie Bruijn C.S. Zeker Nederland, VVD verkiezingsprogramma 2017-2021, Den Haag, 9 december 2016.