Positieve instelling(1998)

POSTIEVE INSTELLING(1998)
Aan de hand van een herinnering aan mijn opa, kom ik op dit schrijven. Hij gaf mij op zijn 85ste de goede raad: "Blijf positief denken",. De laatste jaren heb ik bij mezelf ontdekt dat je positief kunt denken op de verschillende vlakken. Voor mij waren de volgende zaken erg belangrijk Kijk maar eens of je er iets mee kunt doen.

VERZORGING
  1. Ga op tijd naar bed
  2. Kijk eens in de spiegel van een kapper
  3. Spaar i.p.v. snoep en kleding enz. eens voor een beurtje bij de schoonheidsspecialiste. Misschien is het leuk deze behandeling te nemen voor een speciale dag(Verjaardagen,feestdagen enz.) Ook mannen kunnen tegenwoordig bij de schoonheidsspecialist terecht.
  4. Spullen voor je lichaamsverzorging kosten relatief veel geld. Bij winkelketens zoals bij "Het Kruidvat" kun je geld besparen door het invullen van bonnen. Dit scheelt soms F3,- per artikel.
  5. Goedkope kleding kun je kopen in 2de hands winkeltjes. Naast kleding hebben ze ook schoenen, sjaaltjes muziek etc. Het voordeel van 2e hands kleren is dat je vaker wat anders kunt aantrekken
  6. Kleren voor de volgende dag leg ik 's avonds al klaar; ik neem er dan echt de tijd voor.
  7. Beweging is erg belangrijk voor lichaam en geest. Probeer als je kunt, minstens 2 keer per week bewust naar buiten te gaan en te genieten van de frisse lucht, de natuur en de zon.
  8. Er zijn genoeg sporten waarin je je kunt uitleven. Informeer wat de sport inhoudt, voor je gaat beslissen. Praat erover met anderen en volg een proefles. Wanneer je een uitkering hebt kun je in sommige gemeenten tot 300 gulden reductie krijgen voor het volgen van een sport of cursus.
  9. Wanneer actief sporten niet voor je is weggelegd, praat dan met een kennis of vriend over zijn sport, dan blijf je in ieder geval mentaal in beweging Je kunt natuurlijk ook naar wedstrijden gaan kijken.
  10. Medicijnen zoals Leponex en Zyprexa hebben als bijwerking dat je eetlust toeneemt en dat je in gewicht toeneemt. Realiseer je dit en probeer in ieder geval zo weinig mogelijk junkfood te gebruiken. Zorg dat je altijd fruit in huis hebt of bijvoorbeeld wortelen en beperk je hiertoe wanneer je trek krijgt.
  11. Om makkelijker weerstand te bieden aan het eten wat in winkels ligt uitgestald kun je voor dat je boodschappen gaat doen thuis een gezonde maaltijd gebruiken.
WERK
  1. Zoek werk waar je plezier aan hebt en wat je aan kan.
  2. Wees creatief in je werk. Probeer zoveel mogelijk gevarieerd werk te doen. Draai je werkschema eens om dat werkt erg stimulerend.
  3. Blijf niet met problemen zitten. Er zijn tegenwoordig genoeg mensen die je kunnen en willen begeleiden.
  4. Probeer zelf initiatieven op je werk te ontplooien. Laat zien waar je interesse naar uitgaat. Nieuwe ideeën gaan er altijd in.

HUISHOUDING:
  1. Houdt het huis netjes. Dit leeft een stuk gezelliger. Wat ook belangrijk is, is dat er een gezellige sfeer in huis hangt. Je kunt het gezellig makendiir b.v. een bos bloemen, kaarsjes aansteken, iets lekkers bij de koffie. Om je huis meer eigen en vertrouwder te maken, kun je dingen van jezelf een plaats geven door bijvoorbeeld tekeningen op te hangen, werkstukken, foto's planten enz.
  2. Wees zuinig met je geld in winkels. Maak zoveel mogelijk gebruik van de reclameaanbiedingen uit de huis aan huisbladen. Voordelig inkopen betekent meer geld overhouden. Met het geld dat je zo overhoudt kun je weer leuke dingen doen zoals bijvoorbeeld uit eten..
  3. Voor je gaat boodschappen gaat doen, kun je een briefje maken van de dingen die je strikt nodig hebt. Houdt je hier ook aan.
  4. controleer de kassabon en houdt de kassabon voor eventueel ruilen.
  5. Pas op voor zakkenrollers.
  6. Koop verse groenten zoveel mogelijk voordelig op de markt.
      Reinhilde: 17 op dat moment 17 jaar opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis