WAIS:
WECHSLER ADULT INTELLIGENCE SCALE (WAIS) is een intelligentietest voor volwassenen die individueel wordt afgenomen.
Wechsler, psycholoog in het Bellevue Psychiatric Hospital te New York, publiceerde in 1939 de Bellevue-schaal, een test die bekend werd onder de naam Wechsler-Bellevue Intelligence Scale (W.B.-I). die speciaal geschikt was voor het onderzoek van volwassenen.
de W.B.I, W.B.II, en uiteindelijk WAIS in 1955 zijn puntenschalen, bestaande uit een elftal sub-tests. Een subtest bestaat weer uit een aantal gelijksoortige opgaven. Voor elk van de subtests afzonderlijk wordt een standaard-score berekend. De som van de afzonderlijke standaard-scores is de basis voor de berekening van het I.Q.
In feite is het Wechsler-I.Q. geen quotiënt, maar een standaardscore(m = 100,s.d.= 15 voor elke leeftijdsgroep), berekend uit het totaal der subtest-standaardscores (gemiddelde 10, s.d. = 3). De hierdoor verkregen 'intelligentiegetallen' zijn in waarde vergelijkbaar met de I.Q.'s.
De verschillende subtests worden elk afzonderlijk in hun geheel afgenomen, dat wil voor bepaalde subtests zeggen zo ver als de onderzochte bij het beantwoorden der opgaven komt.
De WAIS werd genormeerd op een, voor de bevolking van de V.S. representatieve steekproef van 1700 volwassenen. Daartoe werden, verspreid door heel de Verenigde Staten, 18 bureaus ingericht. Ongeveer 200 psychologen en oudere studenten namen op een of andere wijze deel aan dit enorme project.
Een Nederlands-Vlaamse bewerking en normering van de WAIS verscheen in 1970, een vrucht van samenwerking van Belgische en Nederlandse deskundigen, n.l. Stinissen (Leuven), Willems (Tilburg), Coetsier (Gent) en Hulsman (Leiden). Deze bewerking.de z.g. Nederlandstalige WAIS, NT-WAIS, zal hieronder nader besproken worden

INSTRUCTIE:
De handleiding bevat instructies betreffende de afneming en de scoring, alsmede de I.Q.-tabellen. Er Is een afzonderlijk testformulier. Op de voorzijde daarvan kan men de testresultaten noteren. De Instructies moeten letterlijk worden gegeven, daar anders de test- resultaten worden beïnvloed.

Onderdelen WAIS TESTOPGAVEN:
De test bestaat uit twee gedeelten het z.g. mondelinge of verbale gedeelte en het z.g. handelings of performantie gedeelte.
Het mondelinge deel bestaat uit zes subtests, die geheel mondeling kunnen worden af- genomen, terwijl het handelingsgedeelte bestaat uit vijf subtests, waarvoor men materiaal nodig heeft, hetzij een boekje met afbeeldingen, hetzij blokjes e.d" waarmee de onderzochte moet manipuleren.
Op het testformulier is plaats voor de persoonlijke gegvens zoals Naam, Studie, Beroep, Geslacht, Nationaliteit, gebruikte normentabel, datum, geboortedatum en leeftijd.Tevens kan mer de gegevens van de elf subtests invullen Te weten: Ruwe Uitslagen(RU) en afgeleide uitslagen (AU)

VERBAAL R.U. A.U. ....
1. Informatie(algmene kennis) .... .... ....
2. Begrijpen(gezond verstand en alg. kennis) .... .... ....
3. Rekenen(attentie en actieve concentratie) .... .... ....
4.Overeenkomsten(abstractie- en generalisatievermogen) .... .... ....
5. Cijferreeksen(inprentingstest) .... .... ....
6.Woordenschat(feitenkennis:maat v. premorb. intellig.) .... .... ....
Totaal .... ....
PERFORMANTIE RU AU ....
7. Substitutie(perceptuele snelheid) .... .... ....
8. Onvolledige tekeningen(visueel critisch onderscheiden) .... .... ....
9. Blokpatronen(analytisch namaken van patronen) .... .... ....
10. Plaatjes ordenen(logisch redeneren en humor .... .... ....
11. Figuurleggen(vermogen tot ruimtelijk anticiperen .... .... ....
Totaal .... ....
SOM A.U. VERBAAL = V.IQ
SOM A.U. PERFORM. = P.IQ
TOTALE SOM A.U. = IQ