FePsy:
Een neuropsychologische test waar de onderzochte gebruikt maakt van een PC. De test bestaat uit een aantal deel-onderzoeken die als doel hebben een aantal gebieden van de waarneming te testen.
De gegevens worden via de computer meteen verwerkt en opgeslagen en kunnen bij latere onderzoeken met elkaar vergeleken worden. Of de gegevens van meerdere onderzochten kunnen met elkaar vergeleken worden.
Met behulp van de Fepsy onderzoekt men: reactietijd na geluiden. reactietijd na visuele stimuli, Het herkenningsvermogen waakzaamheid etc.
De FePsy werd door Bor van Zijl(Hoofd van de afdeling psychologisch onderzoek van Het Instituut
voor Epilepsiebestrijding, Heemstede) ontwikkeld in 1978. Destijds was de test een veredelde vragenlijst. Pas in 1986 was men zover dat cognitieve functies daadwerkelijk getest konden worden. Kinderen werden met behulp van de FePsy voor en na de toediening van anti-epileptische middelen, getest met als doel de bijwerkingen van deze medicatie systematisch in beeld te brengen.
De onderzochte wordt tijdens de test voortdurend begeleid door een psycholoog of testassistent. Een psycholoog interpreteert tevens de resultaten.
Inmiddels bezit met ook normeringsgegevens voor volwassenen en is er wetenschappelijk onderzoek verricht met de FePsy in meerdere landen. De test wordt ook gebruikt als diagnostisch onderdeel van neuro-chirurchische operaties.
Uitgebreidere informatie in het Engels over de FePsy is te vinden op de Fepsy homepage:
FePsy: testopstelling