Colofon

NASA omschrijving van leven

De NASA (National Aeronautics and Space Administration) doet onderzoek naar het voorkomen van leven buiten de aarde.
De NASA heeft daarom gepoogd te komen tot een voorlopige omschrijving, van wat op dit moment, door de wetenschap onder leven verstaan wordt.

"Leven is een zichzelf in stand houdend chemisch systeem dat in staat is tot darwinistische evolutie" en voldoet aan de specifieke kenmerken van het enige leven dat we kennen: het aardse leven.”

Het leven is in essentie een chemisch proces; Aardse levende systemen bevatten moleculaire soorten die chemische transformaties (metabolisme) ondergaan, aangestuurd door enzymkatalysatoren waarvan de structuren zijn overgeërfd, en die deze erfelijke informatie weer door de moleculen overgedragen.
Om chemische transformaties te sturen, maken levende systemen op aarde gebruik van een thermodynamisch onevenwichtigheid.
De biomoleculen die het aardse leven gebruikt om het metabolisme te ondersteunen, structuren te bouwen, energie te beheren en informatie over te dragen, profiteren van de covalente bindingseigenschappen van koolstof, waterstof, stikstof, zuurstof, fosfor en zwavel en het vermogen van heteroatomen, voornamelijk zuurstof en stikstof, om de reactiviteit van koolwaterstoffen te moduleren.
Biomoleculen van de aarde interageren met water om oplosbaar te zijn (of niet) of om te reageren (of niet) op een manier die geschiktheid verleent aan een gastheerorganisme. De biomoleculen die in het aardse leven worden aangetroffen, lijken moleculaire structuren te hebben die eigenschappen creëren die specifiek geschikt zijn voor de eisen die water stelt. Levende systemen die op aarde zijn ontstaan, hebben dit gedaan door een proces van willekeurige variatie in de structuur van overgeërfde biomoleculen, waarop natuurlijke selectie was aangebracht om fitheid te bereiken. Dit zijn de centrale elementen van het darwinistische paradigma.