Colofon

Lichtjaren

Het universum is zo groot dat wij het nooit zullen kunnen bereizen, Zelfs wanneer wij ooit in staat zijn met de lichtsnelheid te reizen en dan praten wij over een snelheid van dichtbij 300.000 km per seconde. in minder dan 2 seconden ben je dan bij onze maan die minder dan 600.000 km van de aarde verwijderd is. Zeg maar in een oogwenk. De zon is 150 miljoen kilometer van de aarde verwijderd. Met de snelheid van het licht ben je er in 8 minuten. Maar dan de eerstvolgende zon na onze zon. Met de snelheid van het licht ben je daar in 4,3 jaar. Een lichtjaar is de afstand die licht in vacuüm aflegt in een periode van één jaar volgens de juliaanse kalender. En wanneer wij ons voorstellen dat in een uur 3600 seconden zitten en in 1 jaar 31536000 ofwel eenendertigmiljoen vijfhonderdzesendertigduizend seconden keer 300.000 kilometer dat is 9,5 biljoen kilometer.

Het snelste ruimtevaartuig door mensen gebouwd haalde in 2021 een snelheid van 586.800 kilometer per uur. Dat is onvoorstelbaar snel. Immers in een uurtje ben je dan zo'n 14 keer rond de aarde gevlogen. Met deze supergrote snelheid haal je het licht natuurlijk nooit in. Om precies te zijn met deze supersnelheid heb je 1846 jaar nodig om dezelfde afstand af te leggen als het licht in een jaar. Wij weten dat na onze zon de dichtstbijzijnde ster op een afstand van 4,3 lichtjaar staat. Met het snelste ruimtevaartuig zouden wij dus 4,3X1846 jaar=7938 jaar moeten reizen. Dat gaat voorlopig dus niet lukken. Zeker wanneer je bedenkt dat je na een retourtje maar moet afwachten of er nog mensen op aarde in leven zijn want dan ben je bijna 16000 jaar verder. In 16000 jaar kan heel veel gebeuren.

Ons zonnestelsel wordt begrensd door de zogenaamde heliopauze. De heliopauze is de plaats waar de zonnewind ofwel de elektrisch geladen deeltjes die de zon uitzendt, in evenwicht is met de elektrisch geladen deeltjes die vanuit de interstellaire ruimte naar het zonnestelsel stromen. De heliopauze ligt op een afstand die varieert tussen 150 en 350 Astronomische eenheden van de aarde Een Astronomische eenheid=150 miljoen kilometer. Om op 350 miljoen AE te komen heeft het licht ongeveer 47 uur nodig Het kostte ruimtevaartuigen, Voyager 1 en 2 die in 1977 gelanceerd werden, ongeveer 40 jaar om de heliopauze te bereiken De Voyagers reisden met een snelheid van 61000 km per uur. Nu in oktober 2022 zijn de Voyagers op een afstand van 158,25 AE van de aarde.

ons zonnestelsel maakt deel uit van de Melkweg. Dat is een schijfvormige wolk van miljarden zonnestelsels. De doorsnede van de Melkweg wordt door astronomen geschat op 100.000 lichtjaar. Er zijn dus sterren in de Melkweg die hun licht vele tienduizenden jaren geleden naar ons gestuurd hebben. Het behoort dus tot de mogelijkheid dat wij sterren waarnemen die lang zeer lang geleden aan hun einde zijn gekomen en in onze tijd dat wij de ster zien al lang niet meer bestaan. Wat wij van sterren zien is dus zonder uitzondering geschiedenis die alleen voortduurt omdat het licht eeuwig blijft reizen.

Astronomen hebben ons geleerd dat er behalve onze Melkweg nog vele miljarden andere galaxieën zijn. Samen vormen zij het universum waarvan men de leeftijd schat op 13,8 miljard jaar. Men weet inmiddels dat dit universum als een ballon groter en groter wordt en dat die groei 13,8 miljard geleden begonnen is.

Websites
Universum kraamkamer van leven